Urut Menggunakan Pisau, Tradisi Berusia 2,000 Tahun Ini Masih Diamalkan Di Taiwan

Siapa sangka perkakas dapur yang berbahaya seperti pisau juga boleh digunakan sebagai alatan untuk mengurut?

Daoliao iaitu urutan tradisional yang menggunakan bilahan pisau daging ini, merupakan sebuah tradisi yang masih diamalkan di Taiwan sejak hampir 80 tahun yang lalu.

Tradisi terapi pisau ini dikatakan telah bertapak di negara Cina sedari 770 SM sehingga 476 SM lagi.

Daoliao diperkenalkan oleh para sami Buddha sebagai salah satu alternatif terakhir setelah perubatan tradisional Cina gagal menyembuhkan sebuah penyakit misteri.

Kemudiannya, urutan terapi pisau ini bertapak di Jepun pada zaman Dinasti Tang 1,000 tahun selepas tradisi itu pupus dari tanah besar China.

Berdepan dengan nasib yang sama, Daoliao ini tidak lagi diamalkan oleh penduduk di Jepun atas sebab yang tidak diketahui.

Walaupun kedengaran mengerikan, urutan terapi pisau ini tidaklah membahayakan kerana permukaan yang diurut akan dilapikkan dengan tuala.

Budaya mengurut menggunakan pisau ini diperkenalkan di Taiwan selepas perang saudara di China pada sekitar tahun 1940-an berlaku dan Daoliao mula diamalkan kembali baru-baru ini.

Ahli terapi pisau ini akan menggunakan pisau pemotong daging yang tumpul untuk mencapai titik-titik tekanan dan tempat-tempat yang tidak dapat dicapai oleh jari. Antaranya, bahagian tapak tangan, tapak kaki dan juga pada bahagian kepala.

Meskipun tiada kajian saintifik yang dapat membuktikan kelebihan urutan terapi pisau ini, Daoliao dikatakan dapat menyembuhkan penyakit fizikal seperti artritis dan juga penyakit sukar tidur malam, iaitu insomnia.

Urutan terapi pisau ini merupakan salah satu bentuk perubatan Cina yang juga dipercayai mempunyai keupayaan untuk memulihkan fizikal dan emosi.

Sumber: Great Big Story

Terapi Daoliao ini sama seperti rawatan tradisional Cina, akupuntur, tetapi para tukang urut mempercayai bahawa pisau-pisau ini mempunyai kuasa yang tidak dapat kita lihatkan dengan mata kasar.

Para tukang urut juga dinasihati agar tidak mengurut ketika emosi mereka sedang tidak stabil. Hal ini adalah untuk mengelakkan daripada tenaga-tenaga negatif tersalur kepada pelanggan mereka.

Sepanjang pengamalan terapi ini, tiada rekod yang menunjukkan bahawa rawatan ini telah mencederakan para pelanggan.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber: