Pembedahan Bariatrik, Cara Paling Mudah Dan Berkesan Untuk Kurangkan Berat Badan

Setiap individu pasti mengimpikan penampilan diri yang menarik. Tidak dinafikan berat badan juga merupakan salah satu faktor penting dalam penampilan seseorang itu.

Seringkali kita difahamkan dengan cara paling berkesan bagi mengurangkan berat badan adalah dengan bersenam dan jaga pemakanan seharian.

Kedua-dua perkara tersebut adalah amat sukar bagi mereka yang berada dalam kategori obesiti teruk.

Walau bagaimanapun, dunia perubatan mempunyai jalan penyelesaian terhadap masalah tersebut.

Pembedahan bariatrik adalah istilah kolektif bagi pembedahan yang membantu menurunkan berat badan dengan melakukan beberapa perubahan pada sistem pencernaan.

Kajian menunjukkan bahawa pembedahan bariatrik dapat merendahkan kadar kematian bagi pesakit obesiti teruk terutamanya jika mengamalkan sekali gaya hidup sihat setelah pembedahan dilakukan.

Pembedahan tersebut biasanya dilakukan hanya setelah pesakit telah berusaha tapi gagal menurunkan berat badan dengan diet yang sihat dan bersenam.

Terdapat beberapa jenis pembedahan bariatrik iaitu Jalur gastrik boleh laras (AGB), Pintasan gastrik Roux-en-Y (RYGB), Gastrektomi Lengan Laparoskopik (VSG) dan Pengalihan Biliopancreatic dengan suis duodenum (BPD-DS).

Sumber: Iluminasi

Pembedahan dilakukan dengan memotong perut atau melalui laparoskopi, di mana tiub nipis laparoskop dimasukkan ke dalam perut melalui hirisan kecil.

Setiap jenis pembedahan mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sumber: TCTMD

Faktor pesakit termasuk Indeks Jisim Tubuh (BMI), tabiat makan dan masalah kesihatan yang berkait dengan obesiti akan mempengaruhi prosedur jenis pembedahan yang dipilih.

Prinsip asas bagi pembedahan bariatrik adalah untuk menyekat pengambilan makanan dan mengurangkan penyerapan makanan dalam perut dan usus.

Ia direka untuk mengubah proses pencernaan agar makanan tidak dipecahkan dan tidak diserap dengan cara yang biasa.

Pengurangan jumlah nutrien dan kalori yang diserap membolehkan pesakit menghilangkan berat badan dan mengurangkan risiko kesihatan berkaitan dengan obesiti.

Pembedahan bariatrik didapati merupakan salah satu pembedahan paling selamat untuk dilakukan.

Namun, ia tetap mempunyai risiko di mana terdapat anggaran risiko mati selepas pembedahan dalam sekitar 1 dari 200 atau 0.5 peratus.

Pesakit yang menjalani pembedahan bariatrik perlu mematuhi gaya pemakanan dan jadual senaman yang ketat sepanjang hayat bagi mencegah komplikasi serta mengelakkan kenaikan berat badan setelah pembedahan.

Semua jenis pembedahan bariatrik dikaitkan dengan risiko pendarahan dalaman, trombosis urat dalam dan embolisme paru iaitu pembekuan darah di paru-paru.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber: