Para Penyelidik Temui Kilang Arak Tertua Di Dunia

Kilang arak tertua di dunia

Ahli arkeologi Amerika dan Mesir telah menemui bukti kilang arak tertua di dunia di salah satu tapak utama arkeologi Mesir Purba. 

Pada Februari lalu, Mostafa Waziri setiausaha Supreme Council of Antiquities berkata kilang arak tersebut ditemui di Abydos.

Abydos merupakan sebuah kawasan perkuburan purba yang terletak di padang pasir arah barat Sungai Nil.

Sumber: BBC

Dilaporkan, kilang itu sudah dibina sejak pemerintahan Raja Narmer yang terkenal dengan menyatupadukan rakyat Mesir Purba di awal pemerintahan dinasti pertama.

Para ahli arkeologi telah menemui beberapa unit pembuatan arak yang mengandungi tembikar yang digunakan untuk membuat arak.

Kilang tersebut mempunyai lapan kawasan yang besar berukuran 20 meter panjang 40 tembikar yang disusun dalam dua barisan, menurut Mostafa.

Tembikar Untuk Membuat Arak | Sumber: The Guardian

Kajian bersama ini dipengerusikan oleh Matthew Adams dari Institute of Fine Art, New York University dan Deborah Vischak seorang Profesor pembantu bahagian sejarah seni mesir purba dan arkeologi dari Princeton University.

Menurut Adam, kilang arak ini didakwa dibina di kawasan makam diraja bagi tujuan untuk menyediakan arak untuk digunakan dalam ritual diraja.

Hal ini membuktikan kepada para penyelidik mengenai penggunaan arak dalam upacara korban pada zaman Mesir Purba.

Pembuatan arak dikatakan telah dihasilkan dalam skala besar dengan 22,499 liter dalam satu masa.

Terdahulu, ahli arkeologi British telah pun melaporkan mengenai kewujudan kilang arak pada tahun 1900-an tetapi lokasi kilang tersebut tidak dapat dikenal pasti.

Untuk baca artikel-artikel lain, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber: