Mempunyai Pelbagai Versi, Ini Adalah Asal Usul Nama Selangor

Sebelum kedatangan Sultan Selangor yang pertama iaitu Raja Lumu atau gelaran baginda Sultan Salehuddin Syah ibni Yamtuan Muda Riau, Upu Daeng Chelak pada tahun 1743 Masihi, nama Selangor telah pun wujud. Nama Selangor bermula dari Kuala Selangor, sebuah pekan (dahulu kota) yang terletak di pinggir Sungai Selangor. Timbulnya nama Selangor adalah sempena dari nama sungainya. Kuala sungai ini dinamakan Kuala Selangor.

Pada zaman dahulu memang telah menjadi kebiasaan orang menamakan sesuatu tempat itu daripada nama sungai yang menjadi laluan perhubungan ketika itu. Misalnya negeri Perlis adalah berasal dari Sungai Pelit (Perlite dalam bahasa Perancis membawa erti batu, iaitu sungai batu), demikian juga nama Selangor. Dianggarkan nama Selangor (Kuala Selangor) ini juga telah wujud lebih awal daripada kurun ke-16, kerana sebelum Melaka ditewaskan oleh Portugis pada tahun 1511, Kuala Selangor pernah ditakluki oleh Melaka.

Sebelum Upu Daeng Chelak, anak Raja Bugis lima bersaudara datang ke Selangor, di Kuala Selangor telah pun didiami oleh sekelompok orang bugis yang diketuai oleh seorang perempuan yang adil daripada suku Bugis iaitu Upu Cendera Burung. Beliau dikatakan mempunyai sifat kasih dan penyayang serta pandai mengambil hati anak buahnya.

Makam Upu Cendera Burung

Sifat seorang pemerintah yang bertimbang rasa inilah yang mempengaruhi hati penduduk Melayu di situ sehingga mereka bersumpah tidak akan melantik ketua yang lain kecuali daripada keturunan Bugis. Faktor ini menyebabkan kedatangan Raja Lumu ke Selangor telah diterima baik oleh penduduk tempatan. Apabila meninggalnya ketua mereka iaitu Upu Cendera Burung, lalu dikebumikan mayatnya di atas sebuah bukit yang sekarang ini dinamakan Bukit Hospital (kerana pernah wujud hospital di atas bukit ini sekitar 1920-an).

Ketiadaan ketua di Kuala Selangor ini membawa keinginan orang Perak dan orang Kedah untuk menjadi penghulu di situ. Namun tidak seorang pun daripada mereka yang datang itu diterima oleh penduduk tempatan. Keadaan ini sangat berbeza dengan kedatangan Raja Lumu yang telah disambut baik dan diiktiraf menjadi Yang Dipertuan Selangor pertama.

Berbalik kepada nama sungai Selangor yang dijadikan asas kepada nama Kuala Selangor dan seterusnya dijadikan sebagai nama negeri Selangor, terdapat beberapa cerita lisan yang didapati daripada orang-orang lama di dalam daerah Kuala Selangor.

Terdapat cerita yang menyatakan nama Selangor  datang daripada sebutan nama seekor Langau, sejenis serangga yang menyerupai lalat tetapi berwarna hijau dan lebih besar. Kisahnya bermula apabila seorang pahlawan datang dari selatan dalam perjalanannya ke utara. Pahlawan itu datang dari Melaka yang ketika itu telah ditewaskan oleh Portugis. Beliau keletihan dan cuba berehat di bawah sebatang pokok. Belum sempat melelapkan mata, datang seekor langau terbang mengelilingi kepalanya.

Kemudian langau itu hinggap di hidungnya. Pahlawan itu cuba menampar, tetapi langau itu terus terbang. Begitulah keadaannya beberapa kali. Dengan suatu tekad, pahlawan tadi membuat keputusan sekiranya keadaan itu berlaku lagi, beliau akan menampar langau tersebut sekuat-kuat hatinya. Tatkala langau tersebut menghinggap lagi ke batang hidungnya, pahlawan itupun menampar seberapa kuat yang boleh, malangnya langau terus berlalu hanya tinggal sakitnya sahaja di batang hidung.

Daripada keadaan inilah setiap kali beliau memegang hidungnya, setiap kali itu juga beliau teringatkan kisah seekor langau. Terbitlah difikirannya bahawa beliau tidak pernah dikalahkan oleh mana-mana panglima atau pahlawan, tetapi ditewaskan pula oleh seekor langau sahaja. Mungkin ini alamat baik pada fikirannya.

Kejadian ini telah menimbulkan keinginannya untuk meneroka tempat tersebut dan membatalkan sahaja rancangannya hendak mengembara lebih jauh lagi. Tempat itu dinamakan se-langau, iaitu seekor langau. Sebutan tersebut lama kelamaan menjadi Selangor. 

Dikatakan ini adalah rupa pokok mentangau

Versi lain asal usul nama Selangor adalah daripada pokok Mentangau. Pokok ini banyak terdapat di pinggir sungai Selangor hingga kini. Pokok-pokok kayu Mentangau ini selain banyak tumbuhnya, ia juga sejenis pokok yang agak tinggi dan boleh kelihatan dari arah laut, sehinggakan setengah-setengah pedagang mengatakan, “Aku nak singgah di kuala sungai Mentangau.” Akhirnya disebut Kuala Selangor kerana kepelatan lidah Melayu.

Terdapat pendapat menyatakan bahawa nama Selangor adalah berasal daripada perkataan salang dan jemur. Hal ini berpandukan kepada suatu tempat di pinggir sungai Selangor yang dahulunya pernah dijadikan tempat menghukum penderhaka dengan hukuman salang dan kemudiannya dijemur. Gabungan daripada perkataan salang dan jemur ini terbitlah perkataan Selangor. 

Kesimpulannya, tidak dapat dipastikan yang mana satukah benar tentang asal usul nama Selangor. Namun daripada berbagai versi ini, kebanyakannya menyatakan berasal dari pokok Mentangau, iaitu Kuala Mentangau dan lama kelamaan menjadi Kuala Selangor. Bahkan telah menjadi kebiasaan orang-orang zaman dahulu menamakan nama sesuatu tempat berpandukan nama tumbuh-tumbuhan. Beberapa buah kampung di dalam daerah Kuala Selangor sendiri, terdapat nama-nama yang diambil sempena nama tumbuhan seperti Kampung Assam Jawa, Sungai Buluh, Bukit Rotan, Bukit Belimbing, Sungai Sireh dan lain-lain.