Malaysia: Merdeka 118 Bakal Menjadi Bangunan Kedua Tertinggi Dunia

Merdeka 118, sebuah menara pencakar langit 118 tingkat yang tingginya lebih 2,227 kaki dan terletak di ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, bakal menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia apabila pembinaannya selesai pada tahun depan.

Merdeka 118 kini berdiri lebih tinggi daripada Menara Shanghai setinggi 2,073 kaki di China dan hanya dipintas oleh Burj Khalifa di Dubai.

Menara pencakar langit, Merdeka 118 di ibu negara Malaysia bakal menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia. Sumber: CNN

Bangunan ini direka bentuk oleh arkitek Australia, Fender Katsalidis dan dibina menghadap ke Stadium Merdeka, tempat Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan Malaysia pada 1957.

Menurut arkitek tersebut satah kaca segi tiga pada fakad bangunan itu diilhamkan daripada corak yang terdapat dalam seni dan kraf Malaysia. Reka bentuk itu juga “secara simbolik mewakili kekayaan kepelbagaian budaya di negara ini.”

Merdeka 118 adalah 678.9 meter (2,228 kaki) tinggi dan akan merangkumi 1.7 juta kaki persegi ruang pejabat, serta kawasan restoran, runcit dan kediaman, termasuk Park Hyatt Kuala Lumpur dan dek pemerhatian terbesar di Asia Tenggara. Struktur ini disambungkan ke semua sistem rel bandar dan terletak di atas taman air seluas empat ekar dan ruang awam terbuka.

Merdeka 118 akan dilihat, berdiri seiring bersama Menara Petronas yang terkenal dan Menara Kuala Lumpur sebagai pusat tumpuan baharu bandar itu.

Paparan digital menunjukkan bagaimana menara itu akan dilihat apabila siap pada akhir 2022. Kredit: Fender Katsalidis

Perdana Menteri Malaysia, Ismail Sabri Yaakob menyifatkan menara itu sebagai “menara ikonik untuk masa depan” dalam satu majlis pada hari Selasa.

Beliau memberitahu pemberita, “Ini bukan sekadar kejayaan hebat dalam bidang kejuruteraan, ia juga turut mengukuhkan reputasi Malaysia sebagai sebuah negara moden dan maju.

Menurut beliau reka bentuk arca bangunan ini juga turut mencerminkan imej Rahman yang terkenal mengangkat tangannya untuk menjerit “merdeka!” lebih enam dekad yang lalu.

Perdana Menteri Malaysia Ismail Sabri Yaakob (tengah) pada majlis menandakan penyiapan puncak menara itu. Kredit: Syaiful Redzuan

Diumumkan pada tahun 2010, projek itu bermula lima tahun lalu. Walaupun struktur itu sebenarnya dikatakan akan dibuka tahun ini, pembinaan telah digantung seketika pada Mac 2020 apabila kerajaan Malaysia mengenakan perintah berkurung untuk membendung penularan Covid-19. Merdeka 118 kini dijangka akan siap untuk dibuka lewat 2022.

Untuk baca artikel-artikel yang berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber: