Ini Adalah Asal Usul Dan Sejarah Juadah Hari Raya

Bulan Syawal ialah bulan yang paling dinanti-nantikan oleh umat Islam setelah berlalunya bulan Ramadan. Jika ditanya, pastinya juadah lebaran sering menjadi perkara yang paling ditunggu oleh orang ramai.

Antara juadah lebaran yang menjadi signifikasi di pagi raya ialah ketupat, lemang, rendang dan juga kuih-muih seperti dodol dan wajik.

Namun begitu, pernahkah terlintas di fikiran anda dari mana asalnya juadah ini?

Ketupat

Sumber: Foodpanda

Ketupat merupakan salah satu hidangan yang wajib ada pada pagi raya. Ketupat bukan sahaja terdapat di Malaysia tetapi juga di beberapa negara di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia, Brunei dan Filipina.

Hidangan raya yang ikonik ini sebenarnya berasal dari Jawa, Indonesia setelah kedatangan Islam ke Tanah Jawa. Ketupat mula diperkenalkan oleh Sunan Kalijaga kepada masyarakat Jawa.

Manakala di Malaysia, sejarah terawal ketupat boleh didapati melalui Hikayat Inderaputera yang ditulis pada tahun 1700.

Meskipun begitu, maklumat secara lisan berkaitan ketupat dipercayai bermula lebih awal kerana pada zaman Srivijaya, catatan pendeta Buddha sudah menunjukkan keutamaan ketupat dalam majlis-majlis penting seperti ketika berbuka puasa.

Hidangan ketupat ini juga dikatakan makanan yang dianggap mulia kerana dinobatkan setinggi-tingginya dalam sebuah upacara Hindu.

Terdapat juga sebuah ritual “Perang Ketupat” yang turut dikenali sebagai “Aci Rah Pengangon” yang merupakan sebuah upacara untuk memohon keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta memanjatkan rasa syukur terhadap Sang Hyang Widhi atas hasil tuaian di Bali.

Rendang

Sumber: Kuali

Rendang juga sering digandingkan bersama ketupat. Raya tidak akan lengkap tanpa kedua-dua makanan ini.

Asal usul rendang dikatakan telah disediakan oleh orang Minangkabau yang berasal dari Indonesia. Budaya Minangkabau telah dibawa ke Malaysia dan diadaptasi mengikut cara masyarakat setempat.

Justeru itu, budaya serta masakan masyarakat di Malaysia juga sedikit sebanyak telah dipengaruhi.

Lemang

Sumber: Cookpad

Kewujudan lemang di Malaysia dikatakan berasal dari orang Asli yang terdapat di Malaysia yang menjadikan lemang sebagai sumber makanan utama mereka.

Makanan ini juga dikatakan berasal dari orang Asli di negeri Kelantan atau lebih dikenali sebagai orang Asli Negrito atau orang Asli Semang.

Lemang juga pernah menjadi salah satu makanan utama di Malaysia sejak dari tahun 1864 pada suatu ketika dahulu.

Sebatang lemang mengandungi vitamin A yang bagus untuk tumbesaran, kalsium yang menguatkan tulang serta zat besi sebagai bahan yang memproses protein dalam badan.

Dodol

Sumber: Asian Inspirations

Dodol bukan sahaja terkenal di Malaysia tetapi juga di Singapura, Brunei, Filipina terutamanya di daerah Luzon dan Mindanao, Sri Lanka dan Myanmar yang dikenali sebagai mont kalama.

Kemunculan dodol yang mengandungi beras di dalamnya merupakan salah satu simbol bagi budaya agraria dari masyarakat Betawi pada masa dahulu.

Kini, dodol muncul dengan pelbagai perasa dan juga warna seperti dodol berwarna kuning yang dipanggil lempuk, lebih terkenal di Kelantan, Terengganu, Thailand dan juga Indonesia.

Makanan-makanan ini menjadi hidangan utama untuk dinikmati yang melengkapi pagi raya kita semua.

Sumber: