Ini 5 Khasiat Dan Kebaikan Taugeh Yang Ramai Tak Tahu

Taugeh sangat popular dalam masakan seperti kuetiau goreng dan seumpanya kerana tanpa adanya taugeh, rasanya seperti kurang sempurna. Walau bagaimanapun, ramai juga yang tidak suka dan sangat benci dengan kehadiran taugeh ini dalam masakan.

Tapi sebelum anda terus membenci kehadirannya dalam masakan anda, mari kami kongsikan 5 khasiat dan kebaikan taugeh yang ramai tak tahu.

1. Mencegah kanser

Taugeh dapat mencegah kanser daripada berlaku. Ini kerana, ia mengandungi zat yang mampu melumpuhkan permulaan awal kanser tersebut.

Taugeh juga dapat mencegah penyakit usus dan pankreas. Bagi wanita yang sering makan taugeh, ia juga mampu mengurangkan risiko kanser payu dara.

2. Merawat kesuburan

Setiap sayur-sayuran mempunyai fungsi dan kebaikannya yang tersendiri. Tapi, tahukah anda bahawa taugeh dapat membantu kesuburan lelaki dan wanita?

Untuk lelaki, pengambilan taugeh yang kerap dapat menghasilkan sperma yang banyak dan berkualiti. Bagi wanita pula, ia dapat membantu kesuburan telur atau ovum wanita.

3. Mengurangkan lemak

Taugeh juga dapat membantu mengurangkan lemak dalam badan kita. Bagi anda yang berisiko untuk mendapat penyakit strok dan serangan jantung disebabkan kadar lemak yang tinggi, tambahkan taugeh dalam menu masakan anda dan ia dapat mengurangkan lemak-lemak yang tidak baik yang terdapat dalam badan.

4. Awet muda

Antara salah satu faktor untuk mendapatkan awet muda adalah dengan mengamalkan makan taugeh kerana ia kaya dengan antioksida.

Jadi, sesiapa yang ingin kelihatan awet muda, anda boleh cuba untuk amalkan pengambilan taugeh dalam menu masakan anda.

5. Membuang kotoran

Taugeh juga sebenarnya boleh membantu dalam membuang kotoran di dalam usus besar kita kerana ia mengandungi banyak serat dan air.

Walau bagaimanapun, pastikan taugeh yang dimakan itu segar, tidak berubah warna, dan tidak berbau. Hal ini kerana bakteria dapat membiak jika dibiarkan taugeh terlalu lama.

Jadi, adakah anda penggemar taugeh ataupun sebaliknya? Kongsikan pendapat atau pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Sumber: