Hvkuman M4ti Pada Pemandu M4buk Di Taiwan, Kenapa Kita Tak Boleh?

Taiwan mahu melaksanakan hukuman m4ti terhadap pesalah yang menyebabkan kemalangan m4ut, ketika memandu dalam keadaan m4buk bagi kes serius.

Kabinet negara itu, meluluskan satu draf pindaan terhadap Kanun Kes3ksaan yang akan menjadikan kesalahan menyebabkan kematian ketika memandu dalam keadaan mabuk sebagai kesalahan bvnuh.

Pihak berkuasa berkata, jika pesalah berniat menyebabkan kematian, dia boleh dihukum m4ti.

Cadangan itu memerlukan kelulusan parlimen, namun ia berlaku susulan banyak kes kematian berprofil tinggi yang mencetuskan kemarahan meluas.

Ketika ini, hvkuman maksimum menyebabkan kem4tian, ketika memandu dalam keadaan m4buk di Taiwan hanya 10 tahun.

Cadangan baharu itu akan meningkatkan hukuman penjara untuk pesalah berulang yang melakukan kesalahan baharu dalam tempoh lima tahun daripada sabitan kesalahan pertama.

Mereka mungkin berdepan hvkuman p3njara seumur hidup, jika menyebabkan kematian dan penjara 12 tahun untuk cedera serius.

Kumpulan hak asasi manusia bagaimanapun membantah hvkuman ini, terutamanya dari mereka yang memperjuangkan pemansuhan hvkuman m4ti.

Pihak kerajaan mengatakan hukuman ini adalah untuk mereka yang melakukan kesalahan berulang dalam masa lima tahun.

Di Taiwan, menurut statistik pihak kerajaan, terdapat 100,000 kemalangan yang melibatkan alkohol di seluruh pulau tersebut. 40,000 daripadanya adalah kes berulang.

Pada ketika ini, mereka yang terlibat dengan kesalahan pertama perlu ke ceramah “pendidikan hidup”, sementara jika melibatkan kem4tian boleh dihvkum p3njara sehingga 10 tahun.

Kita sering mendengar Kementerian Kesihatan Malaysia berkempen tentang bahaya rokok dan bertindak tegas ke atas perokok yang degil melanggar larangan merokok di restoran.

Sementara saya tidak menolak betapa bahayanya asap rokok kepada orang sekeliling terutamanya kanak-kanak, tetapi mengapa apabila melibatkan arak, ia tidak setegas berbanding dengan kesalahan merokok?

Sedangkan jika perokok, jika dia merokok ketika memandu, ia tidak mengganggu konsentrasi pemanduan sehingga melibatkan kemalangan.

Peningkatan kemalangan jalan raya akibat alkohol kini sudah berada di tahap serius. Taiwan sudah mula mahu melaksanakan hvkuman ini, kenapa kita tidak turut ikut sama?

Tulisan berkait dengan alkohol: