Hidup Dengan Jasad, Ini Tradisi Yang Diamalkan Oleh Masyarakat Sumba Di Indonesia

Siapa antara anda yang pernah menonton filem Marlina Si Pembunuh Dalam Empat Babak? Filem arahan Mouly Surya ini telah menerima pencalonan dalam pelbagai festival filem antarabangsa seperti AFI Fest (American Film Institute Festival) 2017, Asia Pacific Film Festival 2017 dan Istanbul International Film Festival 2018.

Buat anda yang masih keliru, Marlina ialah seorang janda miskin yang tidak mampu melakukan proses pengebumian suaminya. Menurut kepercayan Marapu yang dianut oleh kaum Sumba, jasad akan dipuja dan diawet terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam rumah.

Sumber: Film Comment

Selain itu, masyarakat Sumba Tengah juga akan meletakkan jasad yang telah diawet di tempat tidur kerana upacara pengebumian menelan belanja yang sangat besar.

Upacara pengebumian ini bagaimanapun mewajibkan penggunaan kain Sumba yang paling mahal dan proses penyembelihan kerbau. Jadi, ia menelan kos belanja yang sangat besar.

Berbeza dengan golongan bangsawan, individu yang tidak berkemampuan terpaksa membuat upacara pengebumian secara normal. Atas sebab itu, mereka akan guna tembakau dalam keadaan sederhana sahaja iaitu sebesar tiga pinggan dan letakkan ia di atas katil. Akhirnya, jasad berkenaan akan diletakkan di atas katil.

Untuk pengetahuan anda, jasad perlu diawet mengikut had umur sebelum ia disimpan dalam rumah. Menerusi filem ini, Marlina meletakkan jasad suaminya dalam posisi duduk dengan tangan memangku dagu.

Marsha Timothy yang memegang watak Marlina juga berkata bahawa aspek paling menyeramkan dalam tradisi ini ialah wajah jasad berkenaan tidak ditutup sebaliknya ia berbalut seakan mumia.

Selepas itu, jasad tersebut akan dibalut dengan kain tenun ikat Sumba Timur. Menurut kepercayaan mereka, kain ikatan berwarna alam mempunyai zat kimia yang dapat membantu mengawetkan jasad sebelum ia disandarkan di tiang rumah.

Pada pendapat anda, adakah tradisi ini pelik atau sebaliknya? Anda boleh tonton video penuh di bawah.

Penulis:

  • Nurul Naafizah Ibrahim adalah pelajar Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA) UiTM.
  • Prof Madya Dr. Mohd Syuhaidi Abu Bakar adalah Pensyarah Kanan dan Timbalan Dekan Penyelidikan dan Jaringan Industri (FiTA) UiTM.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah: