Generasi-Generasi Di Malaysia (Bahagian I)

(sambungan dari Millennial, Boomer? Apa Itu Generasi?)

Hari ini ramai dalam masyarakat kita yang sering Google maklumat tentang apa generasi mereka. Millennials, babyboomers, Gen X dan Gen Z – dan apabila kita membaca maklumat-maklumat tentang hal generasi ini, seringkali artikel itu merujuk kepada peristiwa atau pop culture yang berlaku di Barat, khususnya di Amerika Syarikat sebagai kuasa besar dunia sejak berakhirnya Perang Dunia Kedua.

Seringkali generational studies (kajian tentang generasi) ini diambil dari dua orang pengkaji dari Amerika Syarikat iaitu William Strauss dan Neil Howe, menerusi buku-bukunya seperti The Fourth Turning, Generations, An American Prophecy, 13th Gen: Abort, Retry, Ignore, Fail? dan Millennials, The Next Great Generation.

Tetapi semua kajian daripada buku-buku yang disebut, semuanya merujuk kepada situasi yang berlaku di Amerika Syarikat dan walaupun ia kadangkalanya berkait dengan orang yang seusia dan berada dalam generasi yang sama, tetapi tidak semuanya berkait dengan populasi di Malaysia.

Saya pernah menulis artikel tentang generasi sebelum ini, tetapi seperti yang saya katakan, nama-nama rujukan itu dikaitkan dengan sejarah di negara Barat, terutamanya di Amerika Syarikat.

APA ITU GENERASI?

Generasi, mengikut catatan dari pengkaji yang sering dirujuk dalam bidang ini, iaitu William Strauss dan Neil Howe, ialah satu kumpulan manusia yang membesar dalam satu situasi politik, ekonomi, dan sosial yang sama dalam satu masa.

Contohnya, golongan GI Generation membesar dalam situasi Perang Dunia Kedua, mempunyai perangai yang berbeza dengan Generation X, yang membesar ketika Perang Dingin berakhir. Walaupun perangai individu membezakan karektor antara semua orang, tetapi terdapat satu memori kolektif (collective memory) yang lebih kurang sama antara satu sama lain dalam satu generasi.

Mengikut kajian Strauss dan Howe, dalam abad ke-20, generasi berikut ialah seperti:

Lost Generation (1883-1901), contoh: Onn Jaafar (1895)

GI Generation (1901-1924), contoh: Tunku Abdul Rahman (1903)

Silent Generation, lebih dikenali sebagai The Lucky Few (1925-1945), contoh: Dr Mahathir Mohamad (1925)

Babyboomers (1946-1964), contoh: Anwar Ibrahim (1947), Najib Razak (1953)

Generation X (1965-1980), contoh: Khairy Jamaluddin (1976)

Millennials (1980-1995), contoh: Syed Saddiq (1992)

Generation Z, atau dikenali sebagai Generation Homeland di Amerika Syarikat (1995-2010), contoh: Benladin (2001)

Walaupun generasi ini dilahirkan pada tahun yang dinyatakan, tetapi nama generasi digambarkan semasa usia mereka membesar.

Contohnya GI Generation mendapat namanya dari perkataan GI iaitu “Government Issue” atau “General Issue“. Ini kerana kebanyakan remaja di Amerika Syarikat yang lahir dalam generasi ini membesar sebagai seorang tentera yang berperang pada Perang Dunia Kedua.

Millennials pula mendapat nama dari ‘millennium‘, dimana mereka membesar ketika melintasi alaf baru pada tahun 2000.

Gen X pula mendapat nama X kerana ketika itu, sukan ekstrem seperti papan luncur (skateboard) dan kasut roda (rollerblade), serta huruf X yang sering dilabelkan sebagai simbol pemberontakan – menyebabkan ia dilabel Generation X.

Tetapi itu di Amerika Syarikat, bagaimana pula di Malaysia?

Di Malaysia, saya mengikut sedikit apa yang dikaji oleh Strauss dan Howe, tetapi saya masukkan dalam konteks Malaysiana agar ianya lebih rapat dengan situasi dengan masyarakat kita.

Di Malaysia, ia dibahagi seperti ini:

Generasi Industri British (1895-1910), generasi yang membesar ketika British sedang giat membina infrastruktur di Malaya seperti jalan raya, kereta api, perkilangan dan pelabuhan.

Generasi Perang Jepun (1910-1930), generasi yang membesar ketika Perang Dunia Kedua, lebih kurang seperti GI Generation.

Generasi Merdeka (1930-1945), generasi yang membesar ketika era kemerdekaan.

Generasi 13 Mei (1945-1960), generasi yang membesar ketika peristiwa 13 Mei, 1969.

Generasi Pasca DEB (1960-1975), generasi yang membesar ketika zaman selepas Dasar Ekonomi Baru dilancarkan oleh Tun Razak serta ekonomi Malaysia berkembang pesat (kedua terpesat di dunia selepas China pada ketika itu).

Generasi Reformasi (1975-1986), generasi yang membesar ketika Krisis Ekonomi Asia dan peristiwa Reformasi yang digerakkan oleh Anwar Ibrahim.

Generasi Kami (1986-1997), generasi yang membesar ketika drama Kami The Series pada tahun 2007.

Generasi Malaysia Baru (1997-2007), generasi yang membesar ketika Pakatan Harapan menumbangkan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-14.

Kesemua generasi-generasi ini mempunyai karekteristik yang berbeza walaupun ia hampir sama seperti kajian yang dilakukan oleh Strauss dan Howe.

GENERASI INDUSTRI BRITISH (1895-1910)

Generasi ini membesar di bawah pemerintahan British yang ketika itu menjadi kuasa terbesar (superpower) dunia pada ketika itu. Generasi ini membesar ketika ekonomi Malaya berada di dalam keadaan paling pesat di zaman Roaring Twenties.

Sayangnya, segala kekayaan itu dialirkan ke London dan hanya sedikit sahaja yang didapati oleh Malaya. Jika kita sebagai sebuah negara pada ketika itu, negara kita mungkin lebih kaya dari apa yang kita ada sekarang.

Generasi ini secara relatifnya sangat positif dengan British. Mereka merasakan tanpa British, Malaya tidak mungkin akan maju seperti hari ini. Pun begitu ada juga yang melihat di sebalik kemajuan ini, mereka merasakan British tidak ubah seperti penjajah dan mahu menentang penjajahan Britain.

Pemberontakan ini ada di kalangan anak muda melalui penulisan-penulisan nasionalis seperti Ishak Haji Mohammad atau nama penanya Pak Sako, atau dari Indonesia seperti karya dari Buya Hamka.

Pop culture pada ketika ini banyak dipengaruhi oleh pengaruh dari Indonesia seperti Tempo Doeloe (1880-1910) yang menjadi asas kepada muzik Keroncong.

Lagu-lagu seperti Terang Bulan, Potong Padi dan Nina Bobo sangat popular pada ketika itu. Radio, yang menjadi teknologi tercanggih pada masa itu, memainkan peranan seperti drama radio bangsawan selain dari persembahan Boria di Pulau Pinang, masih lagi popular pada zaman generasi ini membesar.

GENERASI PERANG JEPUN (1910-1930)

Generasi ini membesar di era pendudukan Jepun dan di mana pendapat mereka sangat berlainan dengan generasi sebelumnya, di mana mereka mulai skeptik dengan penjajahan British.

Mereka skeptik kerana selepas melalui era Great Depression dan Perang Dunia Kedua, semangat nasionalisme yang datang dari penulis-penulis nasionalis seperti Pak Sako telah mempengaruhi generasi ini dan terus melawan penjajahan British selepas tamat perang dunia. Hal ini dapat diperlihatkan melalui penentangan terhadap dasar British yang mahu melaksanakan Malayan Union.

Mereka juga adalah generasi pertama yang mengundi dalam pilihan raya pertama negara ini pada tahun 1955.

Pop culture pada ketika ini mulai merebak luas melalui radio. Lagu paling popular di awal zaman mereka membesar ialah lagu Tudung Periuk dendangan Momo Latiff. Teknologi filem juga mula berkembang dan pengaruh dari filem-filem di Bombay dan Parsi pada ketika itu juga melahirkan pelakon seperti Nordin Ahmad, Latifah Omar dan Wahid Satay.

GENERASI MERDEKA (1930-1945)

Dilahirkan pada era Great Depression dan perang, generasi ini adalah generasi pertama yang membesar dalam suasana kemerdekaan.

Pada tahun 1950an ketika ekonomi dunia makmur, serta optimisme dari kemerdekaan juga menjadikan suasana negara pada peringkat awal kemerdekaan secara relatifnya aman, walaupun terdapat ancaman daripada Parti Komunis Malaya (PKM).

Generasi ini juga membesar dengan menghadapi Konfrantasi dari Soekarno kerana penubuhan Malaysia, dan kerana ini, minat remaja terhadap pop culture dari Indonesia mulai merudum dan dalam masa sama peningkatan pop culture dari negara mula meningkat, terutamanya apabila nama P.Ramlee mula mengharum di radio dan di layar perak.

Generasi ini sangat menghargai perpaduan antara kaum serta sangat menyokong kuat pada kerajaan pimpinan Tunku Abdul Rahman, kerana walaupun menikmati kemakmuran dan pembangunan, tetapi ancaman dalam negara seperti komunisme dan dari luar negara seperti Indonesia menyatukan mereka untuk berdiri di belakang kerajaan.

GENERASI 13 MEI (1945-1960)

Mereka dilahirkan selepas daripada Perang Dunia Kedua dan mula di bangku sekolah sejak kemerdekaan, adalah generasi yang mula terhimpit dengan krisis hubungan antara kaum dan jurang ekonomi yang mulai melebar.

Mereka juga adalah generasi pertama yang membesar dengan televisyen mula menjadi mainstream dari kalangan masyarakat.

Peristiwa 13 Mei 1969 juga menjadikan mereka lebih sangsi antara kaum secara umumnya, dan politik kaum mulai menebal daripada generasi ini.

Generasi 13 Mei juga merupakan antara pelopor yang bergerak dari kampung ke kota selepas pengumuman Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Sejak pemisahan Singapura dari Malaysia pada tahun 1965, pusat pop culture juga berpindah dari Singapura ke Kuala Lumpur. Populariti P.Ramlee juga semakin merosot sehinggakan beliau pernah dicaci semasa melakukan konsert di Kuala Lumpur. Pada ketika ini, muzik seperti pop yeh-yeh dan agogo menjadi popular.

Peluang pekerjaan dan di era awal perindustrian di Malaysia menyaksikan banyak setinggan-setinggan di sekitar Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Butterworth dan Tasik Utara di Johor Bahru, menyebabkan golongan penghuni setinggan sering berada dalam krisis berdepan dengan pihak penguasa.

Pada masa ini juga, dasar-dasar kerajaan banyak mengutamakan perpaduan, seperti Rukun Negara dan Dasar Perpaduan Negara yang mula dilaksanakan pada dekad 1970an.

(bersambung di bahagian 2)