Berasal Daripada Bahasa Itali, Ini Adalah Sejarah Asal Usul Piano

Adakah anda gemar bermain piano? Piano sebenarnya berasal daripada bahasa itali, iaitu pianoforte. Piano dibuat oleh Bartolomeo Cristofori pada tahun 1720-an.

Pada awal piano diciptakan, bunyinya tidak sekeras piano yang dapat didengar pada abad 20-an. Ini kerana, tegangan not piano pada kala itu tidaklah sekuat piano yang sekarang.

Kini, piano pertama tersebut dipasang di Metropolitan Museum of Art di New York. Seperti pada banyak penemuan yang lainnya, piano ditemukan berdasarkan penemuan teknologi.

Pada awalnya, piano dikembangkan daripada alat muzik kecapi. Perbezaannya, kecapi dimainkan dengan dipetik, manakala piano ditekan not-notnya.

Secara umum, piano termasuk di dalam kelompok muzik instrumental. Piano memproduksi bunyi daripada getaran papan suara yang volumenya dapat diperkuat (dapat diatur besar kecilnya).

Piano di dalam muzik dapat menjadi performa pada nyanyian tunggal dan sebagai penghantar nyanyian solo. Ini bermakna, piano dapat hidup dan mengiringi penyanyi tanpa bantuan atau iringan alat muzik lain.

Meskipun demikian, piano akan lebih bererti lagi didengar dengan bantuan alat muzik lain.

Tidak sama halnya dengan alat muzik lain yang kurang sedap didengar tanpa dilengkapi piano. Banyak muzik-muzik instrumental yang bersinar kerana lain daripada piano.

Pada akhir tahun 1790 sehingga 1860, piano era Mozart mengalami perubahan yang hebat di mana instrumental moden semakin banyak.

Pada revolusinya, piano mendapat banyak sokongan daripada komposer dan pemain-pemain piano terkenal yang mengiringi perkembangannya. Teknologi dalam pembuatan piano juga menggunakan alat-alat berteknologi tinggi.

Sejak tahun 1830-an, konsert piano sering diidolakan oleh banyak penggemar muzik. Bagaimanapun, piano boleh memasuki hampir seluruh aliran muzik. Contoh pada ke-27 konsert piano digelar Mozart.

Konsert ini benar-benar merupakan konsert muzik instrumental tanpa bantuan iringan penyanyi ternyata tetap dapat lebih dinikmati. Inilah kehebatan yang dimiliki alat muzik piano.

Permainan pada konsert piano boleh terlaksana dengan baik secara solo (sendirian), duo (berdua), trio (bertiga), ataupun kuartet (berempat). Hal ini telah dibuktikan sejak lama oleh para pemain piano terkenal seperti Mozart, Hadyn, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn dan Brahms.

Salah satu peranan piano dalam industri perfileman adalah sebagai alat muzik yang mengiringi perjalanan filem tersebut.

Dapatkah anda membayangkan jika filem yang anda tonton tidak disokong oleh latar belakang muzik? Piano sangat dekat dengan perjalanan cerita dalam sebuah filem.

Jika sesebuah filem bercerita tentang kesedihan, piano akan memainkan nada kesedihan sehingga anda terlarut dalam suasana yang sebenarnya dipengaruhi oleh suara daripada piano.