Baby Yingliang: Penemuan Embrio Dinosaur Yang Terpelihara Dengan Sempurna

Sepanjang 100 tahun yang lalu, banyak telur dan sarang fosil dinosaur telah ditemui, tetapi untuk menemui telur dengan embrio yang dipelihara dengan baik di dalamnya adalah sangat jarang berlaku. Sehinggalah kakitangan Muzium Sejarah Alam Semula Jadi Yingliang menemui embrio dinosaur berusia 66 juta tahun di selatan China.

Embrio ‘Baby Yingliang’ yang terpelihara dengan baik.

Embrio tersebut yang juga dinamakan ‘Baby Yingliang’ bersempena dengan syarikat yang menemuinya, merupakan salah satu embrio dinosaur paling lengkap yang pernah ditemui.

“Embrio dinosaur adalah antara fosil paling jarang ditemui, dan kebanyakannya tidak lengkap, dengan tulangnya disesarkan,” kata Fion Waisum MA, penyelidik PhD di Universiti Birmingham dan pengarang pertama kajian mengenai embrio tersebut.

“Kami sangat gembira dengan penemuan ‘Baby Yingliang’ kerana ia dalam bentuk yang sangat baik dan akan membantu kami menjawab banyak isu tentang pertumbuhan dan pembiakan dinosaur.”

Menurut saintis, postur ‘Bayi Yingliang’ adalah unik dalam kalangan embrio dinosaur yang diketahui, dengan kepalanya di bawah badan, kaki di kedua-dua sisi, dan belakang melengkung di sekeliling hujung telur yang tumpul. Postur ini, yang sebelum ini tidak diketahui dalam dinosaur, adalah sama dengan embrio burung semasa.

Tucking atau menyelit merupakan tingkah laku yang dikawal oleh sistem saraf pusat dan penting untuk kejayaan penetasan. Tingkah laku tersebut dikaitkan dengan postur pada burung moden.

Gambaran embrio dinosaur Oviraptorid, Kredit Gambar: CNN World

Selepas meneliti telur dan embrio fosil tersebut, penyelidik percaya bahawa tingkah laku pra-menetas seperti itu, yang sebelum ini dianggap eksklusif untuk burung, mungkin bermula dalam kalangan theropod (sejenis dinasour) dan bukannya burung.

Pasukan itu mengemukakan hipotesis bahawa tingkah laku tucking berkembang dalam dinosaur theropod berpuluh-puluh atau ratusan juta tahun yang lalu. Untuk meneroka konsep ini dengan lebih lanjut, lebih banyak fosil embrio dinosaur mesti ditemui.

“Dinosaur pranatal kecil ini kelihatan seperti burung muda yang dibungkus dalam telurnya, yang mana menjadi bukti bahawa banyak ciri khas burung hari ini pada mulanya berasal dari mereka, nenek moyang dinosaur,” kata Profesor Steve Brusatte, ahli pasukan penyelidik dari Universiti Edinburgh.

Untuk pengetahuan anda, ‘Baby Yingliang’ ini merupakan sejenis dinasour Oviraptorid. Dinosaur Oviraptorid ini merupakan dinosaur Maniaptoran seperti burung, herbivor dan omnivor. Dinosaur tersebut mempunyai paruh yang tidak bertaring seperti burung kakak tua.

Gambaran dinosaur spesis Oviraptorid yang sedang mengeram telur dan rangka dinasour Oviraptorid.

Dinosaur Oviraptorid ini turut dikenali sebagai spesis dinosaur dalam kategori burung dan berbulu. Mereka mempunyai muncung yang pendek, rahang bawah yang dalam dan jambul garis di tengah milik yang menyerupai burung kasuari.

Untuk baca artikel-artikel yang berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah: