5 Fakta Menarik Sukan SEA Hanoi 2021

Sukan Asia Tenggara juga dikenali sebagai Sukan SEA akhirnya kembali lagi di Vietnam tahun ini.

Persiapan untuk Sukan SEA 2021 kali ke-31 di Hanoi telah menempuhi pelbagai cabarann akibat wabak COVID-19.

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda 5 fakta menarik tentang Sukan SEA ke-31 tahun ini.

1. Ini kali kedua Vietnam menjadi tuan rumah Sukan SEA

Sumber: Tuổi Trẻ

Sukan SEA ialah acara sukan dwitahunan, bermakna ia diadakan setiap dua tahun oleh bandar terpilih di Asia Tenggara. Ini adalah kali kedua Vietnam menganjurkan acara ini sejak Sukan SEA ke-22 pada 2003.

Pada Sukan SEA tahun ini, ahli sukan dari 11 negara akan bersaing dalam 526 kategori 40 sukan berbeza, kira-kira dua pertiga daripadanya adalah sukan rasmi di Olimpik. Sukan bukan Olimpik yang hadir pada temasya itu termasuk kurash, xiangqi, vovinam, pétanque, muay Thai, wushu, sepak takraw dan sebagainya.

2. Acara ditangguhkan selama enam bulan kerana pandemik

Sukan SEA ke-31 pada asalnya dirancang berlangsung dari 21 November hingga 2 Disember 2021.

Namun ketika itu wabak di Vietnam masih belum terkawal, jadi penganjur memutuskan untuk menangguhkan acara tersebut. Dengan jadual baharu, ia akan dilancarkan dari 12 hingga 23 Mei 2022.

Jadual baharu itu dipilih untuk mengelakkan pertembungan dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing, China, Sukan Dalaman dan Seni Mempertahankan Diri Asia di Bangkok, Thailand, dan Sukan Komanwel di Birmingham, UK.

Selain itu, jadual ini akan memberi kerajaan Kemboja lebih masa untuk membuat persiapan menghadapi Sukan SEA ke-32 di Phnom Penh tahun depan.

3. PUBG akan menjadi sukan rasmi dalam sukan tersebut

Sumber:GenK

Berikutan penampilan pertama mereka dalam Sukan SEA ke-30 di Filipina pada 2019, sukan elektronik (e-sport) akan membuat kemunculan dalam Sukan SEA ke-31 kali ini.

Atlet akan bersaing dalam 8 jenis permainan yang dibahagikan kepada 10 kategori.

Antara acara permainan ini, Arena Valor dan Mobile Legends: Bang Bang dikekalkan daripada Sukan SEA sebelum ini manakala enam jenis yang baharu telah ditambah seperti PUBG dan League of Legends.

4. Bandar Hồ Chí Minh merupakan pilihan lokasi asal acara ini

Sumber: VnExpress

Pada mulanya, Hanoi dan bandar Hồ Chí Minh mahu menjadi tuan rumah Sukan SEA ke-31.

Namun begitu, segala-galanya berubah apabila Vietnam menarik diri daripada menjadi tuan rumah Sukan Asia 2018 kerana pembiayaan terhad.

Pada 24 Julai 2018, Hồ Chí Minh menarik diri daripada menjadi tuan rumah Sukan SEA ke-31.

Inilah sebab Hanoi dipilih sebagai tuan rumah gantian untuk Sukan SEA ke-31 kerana kemudahan sukannya yang sedia ada. Ramai yang memuji keputusan ini kerana ia akan menjimatkan banyak wang.

5. Maskot terakhir ialah spesies terancam

Pada November 2020, penganjur mengumumkan logo rasmi dan maskot untuk Sukan SEA ke-31 direka oleh Ngô Xuân Khôi.

Maskot rasmi, Sao la diilhamkan oleh haiwan yang dipanggil tanduk gelendong iaitu spesies tersendiri Vietnam yang terancam.

Sao la, juga digelar ‘unicorn Asia’, ditemui pada tahun 1992 di Banjaran Annamite yang memisahkan Vietnam dan Laos. Penemuan ini mengejutkan dunia kerana hampir mustahil untuk menemui mana-mana mamalia besar baharu dalam era moden kita.

Pada masa penemuan, terdapat kira-kira 20 Sao la tinggal di habitat semula jadi mereka. Kini spesies haiwan ini dikategorikan sebagai haiwan terancam.

Walaupun Sukan SEA Hanoi menghadapi banyak kesukaran dalam penyediaannya, semuanya nampaknya berjalan lancar pada masa ini. Mari kita lihat persembahan hebat atlet-atlet Asia Tenggara.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

Sumber: