4 Perkataan Inggeris Yang Boleh Disalahertikan

Dalam tatabahasa Inggeris, satu perkataan sememangnya mampu membawa pelbagai makna serentak yang mana perlu digunakan bergantung kepada situasi yang dikategorikan sebagai ‘homograf‘.

Berikut adalah empat perkataan Inggeris yang boleh mebawa pelbagai maksud:

1.Bat

Sumber: The Guardian

Perkataan Inggeris ‘bat‘ merujuk kepada kelawar yang juga boleh disalahertikan kepada kayu pemukul sukan besbol. Malahan ‘bat’ juga boleh digunakan untuk menjelaskan perbuatan melirik mata apabila tertarik kepada seseorang melalui frasa ‘batting my eyes‘.

2. Fair

Sumber: Security Today

Perkataan ‘fair‘ boleh membawa pelbagai maksud walaupun ejaannya serupa. Bagi kanak-kanak generasi dulu, ‘Fun Fair‘ adalah peluang mereka untuk bersuka ria untuk mencuba pelbagai jenis mainan. Namun begitu, iklan-iklan banyak memaparkan perkataan ‘fair skin‘ merujuk kepada memiliki kulit wajah yang putih.

3. Fine

Sumber: Times of India

Fine‘ turut membawa beberapa makna berlainan yang mana boleh mewakili kehalusan atau tahap kualiti sesuatu produk atau kraf. Selain itu, ‘fine‘ merujuk kepada sesuatu yang halus seperti mi, bihun atau ‘finely chopped meat‘ yang bermakna daging yang dicincang halus.

Fine‘ juga boleh digunakan apabila seseorang menggambarkan perasaan atau keadaan dirinya ketika itu seperti ‘I am fine‘. Malahan ‘fine‘ boleh digunakan bagi merujuk saman atau denda.

4. Row

Sumber: Bedtimeshortstories

Masih ingatkan anda lagu kanak-kanak yang bertajuk ‘Row Row Row Your Boat‘? Perkataan ‘row‘ dalam lagu tersebut mewakili perbuatan mendayung sampan. ‘Row‘ juga boleh merujuk kepada corak barisan yang ada seperti ‘a row of books‘ atau ‘that row of shopshouses‘.

Selain itu, ‘row’ juga membawa makna pertengkaran yang berlaku di antara dua atau lebih individu, sebagai contoh ‘ I had a row today with my husband!‘.

Untuk membaca artikel berkaitan, klik pada pautan di bawah: